• Korzystaj z Systemu Informacji Prawnej LEX!
    Szukasz obowiązującego aktu prawnego. Może potrzebujesz aktu już nieobowiązującego lub czekającego na wejście w życie. Albo rozdziału czy paragrafu z Czytaj więcej
  • Lekcje biblioteczne dla przedszkolaków i uczniów klas I-III szkół podstawowych
    Przedszkolakom i uczniom najmłodszych klas szkół podstawowych proponujemy udział w lekcjach bibliotecznych, które organizujemy w Bibliotece dla dzieci Bibluś. Zajęcia Czytaj więcej
  • Cztery kawiarenki językowe i jedna szachowa
    Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza mieszkańców miasta Nowej Soli i powiatu do kawiarenek językowych.Proponujemy pięć kawiarenek: * rosyjską, którą prowadzi Halina Pawłowska Czytaj więcej
  • ACADEMICA to supernarzędzie, dzięki której masz dostęp do ponad 2 mln dokumentów - książek i czasopism naukowych
    ACADEMICA to supernarzędzie, dzięki której masz dostęp do ponad 2 mln dokumentów - książek i czasopism naukowych. Oto kolejny dowód, że Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

1. Rok 2018 był Rokiem...
a. Stanisława Wyspiańskiego
b. Zbigniewa Herberta
c. Brunona Schulza

2. Laureatem ubiegłorocznej Literackiej Nagrody Nike został/a...
a. Olga Tokarczuk i jej ,,Bieguni"
b. Mikołaj Grynberg i jego ,,Rejwach"
c. Marcin Wicha i jego ,,Rzeczy, których nie wyrzuciłem"

3. W ramach Narodowego Czytania cała Polska w 2018 roku ,,odświeżyła" sobie lekturę...
a. ,,Wesela" Stanisława Wyspiańskiego
b. ,,Przedwiośnia" Stefana Żeromskiego
c. ,,Lalki" Bronisława Prusa

4. Literackiego Nobla anno domini 2018 dostał/a...
a. Haruki Murakami
b. nikt
c. Margaret Atwood

5. Olga Tokarczuk otrzymała w tym roku Międzynarodową Nagrodę Bookera. Za którą powieść?
a. ,,Bieguni"
b. ,,Księgi Jakubowe"
c. ,,Prawiek i inne czasy"

6. Czy w 2018 r. przyznano Alternatywnego Nobla?
a. Tak. Otrzymała go karaibska pisarka Maryse Condé
b. Nie, nie ma takiej nagrody
c. Powstała inicjatywa, żeby taką nagrodę ufudować w przyszłym roku

7. W ubiegłym roku hasło ,,Tygodnia Bibliotek" brzmiało...
a. ,,Biblioteka zawsze po drodze, nie mijam - wchodzę"
b .,,Biblioteka - słowa, dźwięki, obrazy"
c. ,,(Do)wolność czytania"

8. Nagrodę Wielkiego Kalibru 2018 za najlepszy kryminał otrzymał/a...
a. Ryszard Ćwirlej i jego ,,Tylko umarli wiedzą"
b. Wojciech Chmielarz i jego ,,Zombi"
c. Marta Guzowska i jej ,,Reguła nr 1"

9. Człowiekiem Słowa 2018 (wyróżnienie, które przyznane jest podczas Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie) został/a...
a. Anna Dymna
b. Maja Komorowska
c. Jerzy Stuhr

10. Niedawno tygodnik ,,Polityka” wręczył swoje nagrody kulturalne (,,Paszporty") za 2018 r. Laureatem w dziedzinie literatury został/a...
a. Olga Drenda i jej ,,Wyroby.Pomysłowość wokół nas"
b. Łukasz Zawada z ,,Fragmenty dziennika SI"
c. Małgorzata Rejmer i jej reportaż ,,Błoto słodsze niż miód. Głosy Komunistycznej Albanii"

Prawidłowe odpowiedzi:
1. b, 2. c, 3. b, 4. b, 5. a, 6. a, 7. c, 8. a, 9. b, 10. c.

pytania przygotował Cezary Siciński